Aurinkovoima

Jotta aurinkojärjestelmä tuottaa aina tarpeeksi sähköä, se on suunniteltava ammattimaisesti. Räätälöimme aurinkosähköjärjestelmän juuri sinun tarpeidesi, kohteen ja kuluttajakäyttäytymisesi tai tehotarpeesi mukaan. Olemme toimittaneet aurinkopaneelijärjestelmiä vuodesta 2011.

Käytämme Tier 1 luokkaan kuuluvien valmistajien paneeleita


Tier 1 on kansainvälinen ja puolueeton luokitus, joka on myönnetty vain niille aurinkopaneelien valmistajille, joilla on taloudelliset edellytykset taata 20–30 vuoden takuu tuotteilleen. Tier 1 luokituksen myöntää kansainvälinen ja puolueeton Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

Aurinkosähköpaneelit, jotka tunnetaan myös nimellä aurinkosähkö (PV), keräävät auringon energiaa ja muuntavat sen invertterin kautta verkkosähköksi. Asentamalla aurinkopaneeleja voit tuottaa itse uusiutuvaa sähköä.

Aurinkopaneeleiden toiminta


Aurinkosähköpaneeli koostuu monista kennoista, jotka on valmistettu kerroksista puolijohtavaa materiaalia, yleisimmin piitä. Kun valo loistaa tämän materiaalin päälle, syntyy sähkövirtaa.
Kennot eivät tarvitse suoraa auringonvaloa toimiakseen, ne toimivat jopa pilvisinä päivinä. Kuitenkin mitä voimakkaammin aurinko paistaa, sitä enemmän sähköä tuotetaan.

Aurinkosähköjärjestelmät koostuvat useista sarjaan kytketyistä paneeleista, nykyään 400-450Wp tehoisia.
Koska esim. kodinkoneissa käytettävä sähkö on vaihtovirtaa (AC), järjestelmän mukana asennetaan invertteri, joka muuntaa tasavirtasähkön AC:ksi. Tätä sähköä voidaan käyttää koko kodissasi tai syöttää verkkoon.

Vaihtosuuntaaja eli invertteri on laite, joka muuttaa tasavirran vaihtovirraksi ja optimoi paneelien napajännitettä siten, että paneeleista saadaan mahdollisimman korkea teho. Invertteri on hankittava osaksi aurinkosähköjärjestelmää aina, kun järjestelmä asennetaan kohteeseen, joka on liitetty valtakunnalliseen sähköverkkoon.

Tuomme maahan muun muassa INVT Solar yrityksen inverttereitä jotka on hyväksytty EU normien VDE-AR-N 4105:2018-11 ja EN 50549-1:2019 mukaan. INVT teholuokat 4-130kW

Aurinkopaneeleiden tarvitsema tila


Keskimääräinen järjestelmän koko on noin 5-6 kWp ja tämä vie tyypillisesti noin 12-15 m 2 kattopinta-alan. Varjostamaton, etelään päin oleva katto on ihanteellinen maksimaalisen sähkötehon saavuttamiseksi. Itään tai länteen suuntautuvaa kattoa voitaisiin silti harkita, mutta pohjoiseen päin suuntautuvaa kattoa ei suositella. Itään tai länteen päin oleva järjestelmä tuottaa noin 15-20 % vähemmän energiaa kuin suoraan etelään päin oleva järjestelmä.

Jos lähellä olevat rakennukset, puut tai savupiiput varjostavat kattoasi, vaikuttaa se negatiivisesti järjestelmän suorituskykyyn. Paras tuotto saadaan jos paneelit asennetaan säädettävään maatelineeseen jolloin telineen kulmaa aurinkoon nähden voidaan säätää optimaaliseksi auringon liikeradan muuttuessa.

Maateline


Aurinkopaneeleiden asennus on mahdollista tehdä myös kulmasääteiseen maatelineeseen. Näin saadaan optimoitua auringon säätelykulman vuosivaihtelu, jolloin vuosituotto lähenee optimia, yli 15% enemmän, kuin kiinteäasenteisena.

Toimenpidelupa


Aurinkosähköpaneelit eivät tyypillisesti vaadi lupaa. Poikkeuksiakin kuitenkin on, joten on parasta kysyä ohjeita paikalliselta kunnan rakennustarkastajalta.  

Aurinkosähkön edut

  • Vähentää sähkölaskujasi
  • Auringonvalo on ilmaista, joten kun olet maksanut alkuasennuksen, sähkökustannukset pienenevät. 
  • Leikkaa hiilijalanjälkeäsi
  • Aurinkosähkö on vähähiilistä, uusiutuvaa energiaa. 

Kustannukset ja säästöt


Kaikissa aurinkosähköjärjestelmissä tulee aikoja, jolloin tuottamaasi sähköä on enemmän kuin voit käyttää tai varastoida, joten ylijäämä johdetaan takaisin verkkoon. Paikallinen jakeluverkkoyhtiö vastaa sähkönsiirrosta ja -mittaroinnista, sekä pientuotantolaitteiston verkkoon liittämisestä.

Sähkön vähittäismyyjä myy sähköenergiaa kotitalouksille ja muille sähkön käyttäjille sekä toimii pientuottajan tuottaman ylijäämäsähkön ostajana. Sähkön myyjiä voi kilpailuttaa ja vaihtaa.

Huolto


Aurinkosähköjärjestelmät tarvitsevat vähän huoltoa. Pidä kuitenkin silmällä lähellä olevia puita varmistaaksesi, että ne eivät ala varjostaa järjestelmääsi. Järjestelmän ja sen tuottaman sähkön määrän (sääolosuhteiden ohella) tarkkaileminen auttaa sinua ymmärtämään, mitä odottaa, ja varoittaa, jos jokin saattaa olla vialla.

Paneeleiden tulee kestää 25-30 vuotta tai kauemmin. Invertteri on mahdollisesti vaihdettava joskus tänä aikana. Useimmilla inverttereillä on 5-10 vuoden takuu.

Esimerkkejä asennuksista